Artykuł: Historia terapii genowejRecenzja: Mikrobiom najmniejsze organizmy, które rządzą światem
Wybrane artykuły: Nawyki i zdrowie
Książkowe nowości zdrowotne - sierpień 2018
2018-08-16
Książkowe nowości zdrowotne to cykl postów, w którym pojawiają się nowości i zapowiedzi książek z zakresu zdrowia, odżywiania, profilaktyki, przepisów.

Czyste mięso - Paul Shapiro

Jak hodowla mięsa bez zwierząt zrewolucjonizuje twój obiad i cały świat
 
Historia dzieje się na naszych oczach: odkryto sposób na wytwarzanie wystarczającej ilości jedzenia dla wciąż rosnącej ludzkiej populacji.
 
Ziemia ledwo dyszy. Wzrost zaludnienia i popytu na mięso, jaja, nabiał i skórę sprawia, że przemysłowa hodowla miliardów zwierząt stała się ze wszech miar szkodliwa. Nie ma nic naturalnego w kurze, której podaje się stymulatory wzrostu i hoduje w szopie z kilkudziesięcioma tysiącami innych, ani w krowie czy świni, które wraz z paszą wchłaniają obłędne ilości antybiotyków.
 
Dlatego trwają zaawansowane prace nad produkcją i komercjalizacją czystego mięsa – prawdziwego mięsa – tworzonego bez udziału zwierząt. Naukowcy zapewniają, że rozwój mięsa z tkanki zwierzęcej nie da fałszywego mięsa, tak jak sklonowanie owcy nie doprowadziło do powstania fałszywej owcy. Wręcz przeciwnie: techniki laboratoryjne pozwalają uzyskać mięso nieskażone hormonami, pestycydami, bakteriami E. coli czy konserwantami.
 
W tej przełomowej książce doktor Paul Shapiro opowiada szaloną historię wizjonerskich wynalazców, laboratoria naukowe i inwestorów, których celem jest postawienie na naszych stołach pierwszych na świecie produktów zwierzęcych wyhodowanych bez zwierząt.
 
 
Człowiek na bakterie - Margit Kossobudzka
 

„Jesteś bardziej bakterią niż człowiekiem”, „Mikroby nadchodzą”, „Bakterie rządzą naszymi myślami”, „Twój drugi mózg”.

Nagłówki artykułów na temat bakterii żyjących w organizmie człowieka mówią same za siebie. Jesteśmy zafascynowani drobnoustrojami zasiedlającymi organizm ludzki – z jednej strony odczuwając lęk jak przed „Obcym”, z drugiej ciekawość. Trudno się temu dziwić, ponieważ coraz większa jest świadomość, w jak dużym stopniu od równowagi pomiędzy korzystnymi i szkodliwymi drobnoustrojami zależy nasze zdrowie – odporność, samopoczucie, masa ciała, występowanie chorób przewlekłych.

Czym jest mikrobiom jelitowy? Czy nami rządzi? Kiedy może nam pomóc zachować zdrowie, a kiedy zaszkodzić? Czy ludzie różnią się między sobą florą jelitową? Dlaczego i jakie to ma konsekwencje?

Niniejsza książka, stworzona wraz z najwyższej klasy specjalistami w dziedzinie wiedzy o zdrowiu i chorobach naszych jelit, jest pierwszą polską odpowiedzią na lawinowo wzrastające zainteresowanie tym tematem. Jest to przystępnie podana, praktyczna wiedza, którą każdy z nas może zastosować, by żyć lepiej i zdrowiej.

 

Zdrowe odkwaszanie - Hermann Straubinger

Jak pozbyć się przykrych skutków niedoborów snu, niezdrowej diety i życia w stresie? 

Stres, niedosypianie i jedzenie wysokoprzetworzonej żywności powodują zakwaszenie organizmu, które z kolei może prowadzić do alergii, problemów skórnych i poważniejszych dolegliwości zdrowotnych. Wystarczy jednak wprowadzić kilka zmian, by przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, odzyskać zdrowie i odporność.

Dzięki książce:

  • dowiesz się, jakich produktów unikać w swojej diecie, by zapobiegać zakwaszeniu organizmu,
  • poznasz aktywności ruchowe, które pomagają usuwać nadmiar kwasów,
  • odkryjesz prostą dietę ziemniaczaną, która pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.

Wypróbuj proste triki i nawyki zasadowego stylu życia, które pomagają oczyszczać organizm z toksyn i utrzymywać pełnię zdrowia na co dzień.

 
 
Dobre zioła - Rachel Landon
 

Eliksir młodości w zasięgu twojej ręki!

Zioła kojarzą ci się z mało skutecznymi i niesmacznymi herbatkami, które piją starsze panie? Odkryj nowoczesne sposoby na korzystanie z mocy drzemiącej w roślinach!

Zawarte w niektórych z nich adaptogeny pomagają radzić sobie z negatywnymi skutkami intensywnego tempa życia: problemami ze snem, obciążeniem stresem czy rozregulowaną gospodarką hormonalną. Rachel Landon wnikliwie opisuje najlepsze dla twojego zdrowia rośliny i nauczy cię z nich korzystać. 

Dzięki tej książce:

  • poznasz zioła, które skutecznie obniżają poziom stresu i niepokoju,
  • dowiesz się, które z ziół i roślin przyspieszają regenerację zmęczonego organizmu,
  • odkryjesz, za pomocą jakich roślin wspomagać produkcję kortyzolu i adrenaliny, które wpływają na procesy starzenia,
  • nauczysz się przyrządzać kosmetyki i zdrowotne napary, które odmładzają i wzmacniają organizm.

Propolis, kurkuma, rumianek, imbir, ashwagandha, matcha i wiele innych roślin, które zapewnią ci zdrowe, szczęśliwe i długie życie!

 

Depresja. Jedzenie, które leczy - Karolina i Maciej Szaciłło

Jak wspomóc ciało i umysł, aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i szczęściem?

Depresja jest jedną z najczęściej występujących chorób na świecie. Według statystyk WHO w 2017 r. cierpiało na nią około 350 mln osób. Polskie statystyki mówią o 1,5 mln osób. Jak w naturalny sposób możemy zapobiegać depresji? Jak wspomagać organizm w czasie choroby? Na te pytania odpowiadają Karolina i Maciej Szaciłło - autorzy książki.

Korzystając z najstarszego systemu medycznego ajurwedy oraz współczesnej dietetyki, autorzy radzą, w jaki sposób przeciwdziałać depresji, jak podnieść życiową energię oraz jak odróżnić depresję od okresowego spadku nastroju.

W książce Depresja. Jedzenie, które leczy znajdziesz m.in.:

  • 80 przepisów na główne posiłki i przekąski, a także kiszonki, mieszanki przypraw, naturalne suplementy oraz napoje podnoszące poziom energii,
  • przykłady technik oddechowych, medytacji oraz zabiegów olejowych.

 

Zdrowe przetwory - Jolanta Naklicka - Kleser

Ciesz się pysznymi smakami przez cały rok.

Zdrowe przetwory to niemal 80 przepisów na wyjątkowe przetwory – nie tylko pyszne, ale i zdrowe. W książce znajdziesz przepisy na tradycyjne przetwory – zarówno słodkie jak i wytrawne, w nowej, zdrowej odsłonie, a także autorskie receptury na wyjątkowe przysmaki, które wzbogacą Twoją spiżarnię i stół, m.in. ekspresowy dżem truskawkowy z chia, pesto z czosnku niedźwiedziego lub chutney z jabłek z czerwonym pieprzem i rozmarynem. Oprócz tego – garść przepisów na oliwy smakowe, octy owocowe oraz naturalne ekstrakty.

Pasteryzacja, kiszenie, marynowanie, fermentacja – oto techniki, które pozwolą Ci zamknąć w słoikach i butelkach smaki, którymi zachwycisz swoich bliskich.

 

Zamień chemię na energię - Julita Bator

Najbardziej energetyczna książka roku!

Żyjesz w pośpiechu i chcesz solidnej porcji składników odżywczych? Szukasz zdrowej przekąski dla dziecka? Wybierasz się w góry lub na spacer i chcesz zapakować do plecaka lekki, zdrowy posiłek? Jesteś po treningu, a twoje mięśnie potrzebują regeneracji?

Julita Bator, która zrewolucjonizowała nawyki żywieniowe Polaków i pokazała, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować, teraz powraca z pierwszą książką o potrawach proteinowych.

To ponad 50 przepisów na przekąski o wysokiej zawartości białka, błonnika oraz węglowodanów złożonych.

Są szybkie w przygotowaniu, bardzo sycącedodają energiiwspomagają odporność oraz mają niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do gotowych sklepowych produktów są tanie, smaczne, zdrowe i nie zawierają emulgatorów ani konserwantów.

To idealne rozwiązanie dla ludzi prowadzących aktywny tryb życia, osób na diecie, ale także dla wszystkich, którzy szukają zdrowego jedzenia. Znakomite również dla dzieci.

To doskonałe produkty na wynos, które możesz przygotować w większej ilości na zapas. Sprawdzają się na wycieczce, w pracy, w szkole czy na siłowni.

 

 

Wegańska spiżarnia - Miyoko Schinner

Jesteś weganinem, ale czasem tęsknisz za smakiem zapiekanego sera lub chciałbyś zaskoczyć znajomych przyrządzając bezmięsne żeberka z sosem BBQ? 

Miyoko Schinner ceniony na całym świecie autorytet w kuchni wegańskiej prowadzi czytelników poprzez techniki przygotowywania bezmięsnych i bezmlecznych wersji majonezów, serów, sosów, kiełbasek, makaronów, kremów w stylu francuskim czy lodów.

W książce ilustrowanej apetycznymi zdjęciami znajdziesz:

  • przepisy na gotowe mieszanki ciast naleśników które możesz długo przechowywać,
  • instrukcje przygotowania podstawowych sosów ciasteczek czy serów które możesz dowolnie modyfikować wzbogacając o ulubione dodatki,
  • genialne w swojej prostocie przepisy na bezmięsne żeberka wege bekon paluszki bezrybne pierś bezdrobiową a nawet wegańską wieprzowinę.

Wegańska spiżarnia podnosi poprzeczkę w kuchni opartej na roślinach pokazując, że weganizm to pełne głębokiego smaku dania i brak nudy na talerzu.

 

 

Nie daj się rakowi! - Maria Brzegowy, Magdalena Maciejewska-Cebulak, Katarzyna Turek

 

Choroby nowotworowe są plagą współczesnej cywilizacji. Aby im zapobiec niezbędna jest odpowiednia codzienna profilaktyka, a w przypadku zachorowania również odpowiednie odżywianie organizmu. Niniejszy poradnik został podzielony na dwie części. Pierwsza została poświęcona odpowiedniej profilaktyce żywienia, czyli co jeść, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania. Druga jest przeznaczona dla osób już chorych oraz ich bliskich. Autorki podpowiadają, jak wzmocnić osłabiony organizm oraz jak się odżywiać, aby uniknąć dolegliwości często towarzyszących leczeniu nowotworów takich jak: wymioty, biegunki, zaburzenia smaku itp.

 

Zawarte w książce gotowe jadłospisy wraz z przepisami, są zgodne z zaleceniami międzynarodowych instytucji zajmujących się leczeniem żywieniowym w leczeniu chorób nowotworowych.

 

KIM JESTEŚMY?

Fundacja Wspieramy.org
41-400 Mysłowice, ul. Hutnicza 10
KRS: 0000581489, NIP: 6342848742

Dane kontaktowe:
e-mail: fundacja@wspieramy.org

Informacje o fundacji
Fundacja powstała z inicjatywy firmy Polfendo,

CELE STATUTOWE FUNDACJI
1) Celem podstawowym jest działalność popularnonaukowa, wspieranie zdrowego stylu życia i popularyzacja profilaktyki prozdrowotnej.
2) Obok celu podstawowego działalnść Fundacji obejmuje również wspieranie swoich członków w trudnych chwilach związanych z leczeniem i rekonwalescencją.

Dziękujemy za pomoc i wsparcie przy realizacji projektów fundacji. Dziekujemy zarówno za pomoc finansową, materialną jak i pomoc bezpośrednią

DANE KONTAKTOWE

Genweb.pl - genetyka, zdrowie, styl życia
41-409 Mysłowice, ul. Hutnicza 10
tel: 601 602 100
e-mail: info@genweb.pl

FORMULARZ KONTAKTOWY
Jeżeli mają Państwo jakiekolwiek pytania dotyczące naszej oferty, zapraszamy do kontaktu telefonicznego, poprzez adres e-mail lub wypełniając poniższy formularz. Odpowiemy w możliwie krótkim czasie.