Artykuł: Historia terapii genowejRecenzja: Mikrobiom najmniejsze organizmy, które rządzą światem
Wybrane artykuły: Nawyki i zdrowie
SUPERFOODS - super żywność
2018-07-26
Czym jest super-żywność? Termin określający żywność pochodzenia naturalnego, bogatą w składniki odżywcze, których ilość i właściwości wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka

1) SUPERŻYWNOŚĆ TO ŹRÓDŁO superfoods

  • Białka
  • Minerałów
  • Przeciwutleniaczy
  • Pożytecznych kwasów tłuszczowych i olejków
  • Niezbędnych aminokwasów
  • Glikonutrientów
  • Witamin
  • Enzymów
  • Koenzymów

 

2) SPIRULINA I CHLORELLA - SUPERGLONY
spirulina
Spirulina

  • Bogate źródło białka (wysoka zawartość, od 65-71%)
  • Zawiera łącznie 18 aminokwasów
  • Bogata w witaminy A (beta-karoten), B1,B2, B6, E i K, B12 oraz w siarkę
  • Źródło chlorofilu, enzymów i fitoskładników
  • Doskonałe źródło kwasu gamma-linolenowego
  • Zawiera fikocyjaninę, pigment wzmacniający odporność



chlorellaChlorella

  • Korzystny wpływ na czynności mózgu i wątroby
  • Wspomaga trawienie
  • Pomaga zregenerować organizm
  • Działanie detoksykacyjne
  • Chroni przed promieniowaniem
  • Łagodzi stany zapalne
  • Wspiera układ odpornościowy
  • Wysoka zawartość chlorofilu
  • Bogate źródło białka

Rekomendowane dawki spiruliny

  • Osoba początkująca lub dziecko 2 - 9 lat: 3 - 5g / dzień
  • Dawka normalna: 6 - 10 g / dzień
  • Dawka terapeutyczna: 11 - 20 g / dzień
  • Dawka dla sportowców: do 30 g / dzień

Optymalna dawka chlorelli to 3 gramy na dzień. W przypadku zatrucia metalami ciężkimi należy zwiększyć dawkę do 5-7 gramów dziennie.

INNE SUPERGLONY:

  • niebieskozielone algi AFA
  • wakame
  • kombu
  • arame
  • dulse
  • nori
  • kelp


trawa jęczmienna3) TRAWA JĘCZMIENNA

  • Bogate źródło chlorofilu
  • Bogate źródło minerałów (zawiera 92 minerały z 102 obecnych w ciele człowieka)
  • Zawiera beta-karoten, witaminy z grupy B, witaminy C,E, H i K
  • Zawiera 11 razy więcej wapnia niż krowie mleko, siedem razy więcej witaminy C niż sok pomarańczowy, pięć razy więcej żelaza niż szpinak, a także spore ilości witaminy B12 oraz błonnika.
  • Białko jęczmienne posiada 18 z 22 aminokwasów, w tym wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów, których organizm nie może sam wytworzyć.
  • Źródło przeciwutleniaczy

chlorofil4) CHLOROFIL

  • zwiększa liczebność czerwonych krwinek
  • pomaga zapobiegać nowotworom
  • dostarcza żelaza
  • odkwasza organizm
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • pomaga w leczeniu anemii
  • oczyszcza i odwadnia jelita
  • pomaga oczyścić wątrobę
  • reguluje menstruację
  • zwiększa produkcję mleka u karmiących matek
  • przyspiesza gojenie ran
  • łagodzi nieprzyjemny zapach potu
  • eliminuje nieprzyjemny zapach z ust
  • łagodzi ból gardła
  • pomaga przy zapaleniu migdałków
  • (nadaje się do płukania ust)
  • przynosi ulgę w przypadku wrzodów
  • łagodzi bolesne hemoroidy
  • pomaga w nieżytach żołądka
  • zmniejsza żylaki
  • wspomaga układ naczyniowy nóg
  • poprawia wzrok
  • reguluje przemianę materii (pomaga przy zaparciach)


jagody goji5) JAGODY GOJI

  • Są tzw. adaptogenem
  • Wzmacniają układ odpornościowy
  • Źródło białka, zawierają 19 różnych aminokwasów, w tym wszystkie 8 egzogennych
  • Bogate źródło witaminy C
  • Źródło żelaza, beta-sitosterolu, kwasu linolowego, związków seskwiterpenowych, betainy, przeciwutleniaczy
  • „Owoc długowieczności”
  • Zawartość zeaksantyny i luteiny – poprawa wzroku
  • Poprawiają libido
  • Optymalne nawodnienie organizmu
  • Wspieranie pracy mózgu i sprawności neurologicznej
  • Pozytywny wpływ na układ krążenia

jagody acai6) JAGODY ACAI

  • Zawierają duże ilości niezbędnych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6) oraz kwas oleinowy
  • Są bogate w niebieskie przeciwutleniacze:
  • Zgodnie z ORAC osiągnęły wynik na poziomie 185 punktów, podczas gdy czerwone winogrona 11 punktów, borówki 32, a granat 105 punktów
  • Pomocne w produkcji komórek macierzystych
  • Duże ilości steroli roślinnych
  • Źródło 19 aminokwasów
  • Źródło błonnika, witamin i minerałów
  • Pomagają w walce z nowotoworami

 

orzechy kokosowe 7) ORZECHY KOKOSOWE

  • Kalpa virksha – „drzewo dające wszystko, co niezbędne do życia”
  • Poprawiają trawienie i wchłanianie rozpuszczalnych w tłuszczu witamin i aminokwasów
  • Łagodzą objawy hipoglikemii
  • Wzmacniają układ odpornościowy
  • Poprawiają absorpcję odpowiednich jonów wapnia i magnezu
  • W ponad 90 % składają się z surowego nasyconego tłuszczu
  • Źródło silnych przeciwutleniaczy
  • Regulują i wspierają produkcję hormonów
  • Przyspieszają czynność tarczycy, umożliwiając organizmowi zrzucenie zbędnych kilogramów i usunięcie nagromadzonych toksyn
  • Pomagają wydalić z organizmu toksyczne hydrogenizowane kwasy tłuszczowe trans
  • Przywracają właściwy poziom naturalnych tłuszczów nasyconych w skórze i podskórnej tkance tłuszczowej
  • Wspierają układ sercowo-naczyniowy


8) WODA KOKOSOWA

  • Korzystnie wpływa na układ krwionośny i nerwowy
  • Doskonały izotonik
  • Środek nawadniający
  • Chroni przed zawałem mięśnia sercowego i miażdżycą
  • Skutecznie reguluje ciśnienie krwi
  • Działa antyoksydacyjnie
  • Działa przeciwskurczowo
  • Zapobiega jaskrze i poprawia wzrok
  • Poprawia kondycję włosów i paznokci
  • Regeneruje, nawilża i zapobiega starzeniu się skóry
  • Przyspiesza gojenie się ran
  • Wspomaga perystaltykę jelit
  • Wspiera funkcjonowanie nerek
  • Wzmacnia odporność organizmu
  • Nie podwyższa poziomu cukru we krwi


kakaowiec9) KAKAOWIEC

  • Bogate źródło przeciwutleniaczy
  • Bogate źródło magnezu, żelaza, chromu, manganu, cynku, miedzi
  • Zawiera kwasy omega-6
  • Źródło PEA – fenyloetyloamin
  • Źródło anandamidu
  • Źródło tryptofanu i serotoniny
  • Źródło teobrominy o działaniu przeciwbakteryjnym
  • Związki oczyszczające układ naczyniowo-sercowy
  • N-kawoilodopamina i N-kumarollodopamina oraz ich analogi


maca10) MACA

  • 59 % węglowodanów (w tym 8,5 % błonnika) oraz 10% białka
  • Zawiera 20 aminokwasów, w tym 7 niezbędnych
  • Zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe: linolowy, palmitynowy, oleinowy oraz stanowi źródło steroli roślinnych
  • Zwiększa poziom energii
  • Zwiększa wytrzymałość
  • Wzmaga produkcję neuroprzekaźników
  • Zwiększa libido
  • Wspiera funkcjonowanie układu wewnątrzwydzielniczego, pracę nadnerczy i tarczycy
  • Poprawia nastrój
  • Pozytywny wpływ na schorzenia takie jak: anemia, zespół chronicznego zmęczenia, depresja, objawy menopauzy, problemu z pamięcią, napięcia związane ze stresem


aloes11) ALOES

  • Żel z surowego aloesu zawiera witaminy A, C i E; pierwiastki: siarkę, wapń, magnez, cynk, selen i chrom, a także przeciwutleniacze, błonnik, aminokwasy, enzymy, sterole, polisacharydy i ligninę
  • Polisacharydy – nawilżają, mają działanie immunomodulujące
  • Pomaga w schorzeniach układu pokarmowego, takich jak wrzody czy zespół jelita drażliwego
  • Mannoza skutecznie zwalcza drożdżaki
  • Acemannan poprawia trawienie i absorpcję w układzie trawiennym
  • Łagodzi stany zapalne, skutki choroby popromiennej, zapobiega chorobom serca i cukrzycy
  • Aloes potrafi pobudzić wątrobę do produkcji większych ilości glutationu (niezbędny do produkcji białych krwinek)


noni12) NONI

  • Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy
  • Zawiera selen, kseroninę, glikozydy, skopoletynę, terpen, limonen i antrachinon
  • Pobudza i wspomaga działanie układu odpornościowego
  • Działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze
  • Pobudza produkcję serotoniny
  • Zapobiega rozwojowi miażdżycy
  • Stosowany w leczeniu schorzeń układu pokarmowego
  • Dopuszczalna dawka dzienna soku z noni to 40 ml
  • Nie powinny go stosować dzieci
  • Dawniej plemiona stosowały owoce noni w celu wywołania poronienia
  • Była stosowano jako lek przeciwbólowy


chia13) CHIA

  • Nasiona chia dostarczają ogromną ilość składników odżywczych.
  • Już mała porcja (28 g), nasion chia dostarcza:
  • Błonnik: 11 gramów.
  • Białko: 4 gramy
  • Tłuszcz: 9 gramów (z czego 5 gramów Omega-3).
  • Wapń 18% ZDS (Zalecane dzienne spożycie)
  • Mangan: 30% ZDS
  • Magnez: 30% ZDS
  • Fosfor: 27% ZDS
  • Są również źródłem cynku, witaminy B3, B1 i B2
  • Są źródłem cennych przeciwutleniaczy
  • Bogate źródło błonnika
  • Są cennym źródłem kwasów omega-3
  • Mogą zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2

Dawkowanie

  • Dorośli - 15 g nasion (2 łyżki) chia dziennie.
  • Ochrona układu naczyniowego - 33 do 41 g nasion dziennie przez 3 miesiące.
  • Dzieci od 5 do 18 lat - 1.4 do 4.3 g nasion dziennie.
  • Dla dzieci poniżej 10 roku życia można podawać jedną łyżkę nasion.

 

quinoa14) QUINOA

  • Pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, kwas foliowy, sole mineralne
  • Źródło cennego błonnika
  • Zmniejsza ryzyko cukrzycy, obniża stężenie cholesterolu
  • Zawiera więcej wapnia niż mleko, jest bogata w potas, cynk, magnez, żelazo i mangan
  • Źródło przeciwutleniaczy i kwasów omega-3
  • Dodaje witalności

 

amarantus15) AMARANTUS

  • Źródło błonnika i przeciwutleniaczy
  • Źródło cennych minerałów,: wapń, magnez, żelazo, miedź, fosfor oraz witamin, głównie E i B
  • Zawiera aminokwasy siarkowe
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi
  • Wspomaga leczenie stanów zapalnych i alergii
  • Usprawnia pracę przewodu pokarmowego
  • Spowalnia procesy stażenia

 

16) BARDZIEJ POWSZECHNE

  • Siemię lniane
  • Żurawina
  • Kasza jaglana
  • Jarmuż
  • Natka pietruszki
  • Orzechy włoskie
  • Pestki dyni
  • Miód i produkty pszczele
  • Kiełki


 

zuper zioła i przyprawy

SUPER ZIOŁA I PRZYPRAWY

 

kurkuma1) KURKUMA

  • Pomocna w zaburzeniach trawienia
  • Wspomaga pracę wątroby
  • Wzmacnia odporność
  • Utrzymuje układ krążenia i serce w dobrej kondycji
  • Ma działanie przeciwnowotworowe

imbir2) IMBIR

  • Ułatwia trawienie
  • Łagodzi mdłości
  • Zmniejsza agregację płytek krwi
  • Łagodzi bóle miesiączkowe
  • Leczy przeziębienia
  • Leczy migreny
  • Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową
  • Polepsza krążenie krwi

pieprz cayenne3) PIEPRZ CAYENNE

  • Działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i antyrakowe
  • Wspomaga pracę układu odpornościowego, układu krążenia, układu pokarmowego
  • Ma właściwości przeciwgrzybiczne
  • Łagodzi alergię
  • Rozcieńcza krew
  • Ma działanie detoksykujące
  • Chroni przed nowotworami


skrzyp polny4) SKRZYP POLNY

  • Zawiera duże ilości krzemionki, flawonoidy, kwasy organiczne i garbniki
  • Jest źródłem składników mineralnych takich jak potas, fosfor, żelazo i mangan
  • Ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne
  • Wzmacnia układ odpornościowy
  • Poprawia kondycję włosów i paznokci
  • Pomocny przy zapaleniach dolnych dróg moczowych
  • Dobroczynny wpływ na stan skóry
  • Odtruwa organizm

pokrzywa5) POKRZYWA

  • Zawiera witaminy A, K, B2 i C oraz makro i mikroelementy takie jak magnez, fosfor, wapń, siarka, żelazo, potas, jod, krzem i sód
  • Zawiera serotoninę oraz enzymy regulujące metabolizm i wspomagające trawienie
  • Usprawnia pracę trzustki, wątroby oraz żołądkowa
  • Pomocna w leczeniu chorób układu moczowego
  • Usuwa toksyny z organizmu
  • Stosowana przy leczeniu artretyzmu

szałwia6) SZAŁWIA

  • Zawiera witaminy A, C i z grupy B oraz wapń, magnez, potas, sód, cynk i żelazo
  • Obfituje w kamforę, taniny i flawonoidy
  • Pomocna w leczeniu bólu gardła, gorączki, zapaleniu zatok, problemów z oddychaniem
  • Poprawia funkcje umysłowe
  • Leczy dolegliwości przewodu pokarmowego
  • Polepsza kondycję włosów i skóry
  • Łagodzi objawy menopauzy i menstruacji



KIM JESTEŚMY?

Fundacja Wspieramy.org
41-400 Mysłowice, ul. Hutnicza 10
KRS: 0000581489, NIP: 6342848742

Dane kontaktowe:
e-mail: fundacja@wspieramy.org

Informacje o fundacji
Fundacja powstała z inicjatywy firmy Polfendo,

CELE STATUTOWE FUNDACJI
1) Celem podstawowym jest działalność popularnonaukowa, wspieranie zdrowego stylu życia i popularyzacja profilaktyki prozdrowotnej.
2) Obok celu podstawowego działalnść Fundacji obejmuje również wspieranie swoich członków w trudnych chwilach związanych z leczeniem i rekonwalescencją.

Dziękujemy za pomoc i wsparcie przy realizacji projektów fundacji. Dziekujemy zarówno za pomoc finansową, materialną jak i pomoc bezpośrednią

DANE KONTAKTOWE

Genweb.pl - genetyka, zdrowie, styl życia
41-409 Mysłowice, ul. Hutnicza 10
tel: 601 602 100
e-mail: info@genweb.pl

FORMULARZ KONTAKTOWY
Jeżeli mają Państwo jakiekolwiek pytania dotyczące naszej oferty, zapraszamy do kontaktu telefonicznego, poprzez adres e-mail lub wypełniając poniższy formularz. Odpowiemy w możliwie krótkim czasie.